torstai 17. maaliskuuta 2011

Sara sydänultrassa

Saran sydän tutkittiin tänään illalla Herttoniemen Eläinlääkäriasemalla. Lääkäri oli Marika Melamies, ja Saraa jännitti taas aivan vietävästi, koska sille on vuosien saatossa tullut kova eläinlääkäriasemapelko... syystäkin ;-)  Tässä kokonaisuudessaan lausunto, jonka sain:

"Sara tuli tutkimuksiin sydämessä kuullun sivuäänen takia. Yleistutkimuksessa Saran sydämessä kuultiin vasemman eteis-kammioläpän alueella hyvin lievä supistusvaiheen (=systolinen) sivuääni, voimakkuudeltaan 1/6. Sydämen rytmi oli tasainen ja hengitysäänet normaalit.

Verenpaine oli hieman korkea, mutta Saran jännittyneisyyden huomioonottaen vielä hyväksyttävä.

Sydämen ultraäämitutkimuksessa päälöydös oli vasemman eteis-kammioläpän (mitraaliläppä) lieväasteinen rappeumamuutos ja tästä johtuva lievä vuotovirtaus vasemmasta kammiosta vasemman eteisen puolelle. Muutokset viittaavat läpän rappeumasairauteen (ns. myksomatoottinen endokardioosi), joka on yleensä hitaasti vuosien saatossa etenevä sairaus. Sairaus etenee yksilöllisellä vauhdilla, eikä tarkkaa ennustetta voida antaa. Lisäksi Saran vasemman kammion koko on hieman viitearvojen yläpuolelle - tämä voi olla yksilöllinen piirre tai liittyä sairauteen.

Läppämuutos ja vuotovirtaus ovat niin lieviä, etteivät ne tällä hetkellä vaikuta Saran elämään. Suosittelen jatkossa sydämen kuuntelua eläinlääkärillä 1/2-1 vuoden välein ja ultraäänikontrollia, kun sivuääni on voimakkuudeltaan luokkaa 3-4/6 tai heti jos Saralla ilmenee sydämen vajaatoiminnan oireita (rasituksensietokyvyn heikentyminen, levottomuus/yskä öisin, pyörtyily). Lääkityksistä ei ole todettu olevan hyötyä ennen sydänvian oireiden kehittymistä."

Ei kommentteja:

Viron reissulla Elsalle menestystä!

Vaikka vuosi jo ehti vaihtua ja 2024 alkaa, palaan vielä viime vuoteen. Huomasin yhtäkkiä, että olen unohtanut päivittää Viron-matkamme tulo...